De eenmanszaak is de populairste rechtsvorm voor starters, zeker voor zzp’ers. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen?

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een onderneming waarvan slechts één persoon eigenaar kan zijn. De rechtsvorm heeft geen rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dus dat jij én de verantwoordelijkheid draagt voor het bedrijf én wettelijk gezien aansprakelijk bent (daarover later meer). 

Hoewel het woord eenmanszaak lijkt te betekenen dat er maar één persoon mag werken, is dat niet waar. Je mag als eigenaar van een eenmanszaak personeel in dienst nemen.

Hoe richt je een eenmanszaak op?

Als je een eenmanszaak wilt starten, kun je het grootste deel van de oprichting zelf regelen.
Hieronder zetten we alle stappen op een rij.

1- Bereid je goed voor op de start. Het schrijven van een ondernemingsplan is een goede manier om jouw plannen concreet in kaart te brengen. Denk daarna over een   bedrijfsnaam in jouw branche.

2- Als je zeker weet dat de eenmanszaak voor jou de geschiktste rechtsvorm is, kun je het  via van de Kamer van Koophandel (KvK) invullen.

3- Maak een persoonlijke afspraak bij een KvK-kantoor bij jou in de buurt. In de bevestigingsmail die je ontvangt, staan instructies. Zo moet je op de afspraak een geldig identiteitsbewijs kunnen overleggen, evenals (indien relevant) een huurcontract van je bedrijfspand.

4- Tijdens deze afspraak wordt jouw nieuwe bedrijf officieel ingeschreven in het Handelsregister. Vanaf dat moment staat de onderneming op jouw naam. Je ontvangt van de KvK ook direct een KvK-nummer. Houd er rekening mee dat eenmalig een inschrijfvergoeding € 50 moet betalen. 

Belasting betalen bij een eenmanszaak

Ongeveer een week na de inschrijving bij de KvK ontvang je per post een kopie van de belangrijkste papieren met daarop je KVK-nummer en   btw-identificatienummer. Van de Belastingdienst krijg je vervolgens nog apart bericht of je btw-plichtig bent en wat je daarvoor eventueel nog moet regelen.

Bij een eenmanszaak betaal je meestal twee soorten belasting:

Btw/omzetbelasting

De btw wordt berekend over alles wat je verkoopt. Het standaard percentage is 21%, het verlaagde percentage is 9% en sommige producten of diensten zijn vrijgesteld (0%). Je doet meestal elk kwartaal btw-aangifte. Uitzonderingen betalen elke maand of elk jaar omzetbelasting.

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting betaal je een keer per jaar. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting betaal je belasting over je winst (omzet min kosten), min de ondernemersaftrek. In de regel is het genoeg om een derde van je winst apart te zetten.