Een bedrijfsnaam verzinnen: sommige startende ondernemers weten het binnen een seconde, terwijl de twijfelaars onder ons er een paar nachten van wakker kunnen liggen. Wat belangrijk is om te weten, is dat een goede merk- of handelsnaam aan een aantal eisen moet voldoen. Daarnaast moet je een aantal zaken goed regelen, zoals:

Schrijf jouw bedrijf(snaam) in bij de KvK

Elke startende ondernemer moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).  Hoe regel je dat? Hier lees je hoe je jouw bedrijf inschrijft bij de KvK.

Bekijk of officiële merkbescherming nodig is

Een merkregistratie kun je aanvragen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). De aanvraag kun je direct regelen op de website. De basiskosten voor een Beneluxregistratie (met een geldigheid van tien jaar) zijn 240 euro.
 
Aan deze registratie worden wel enkele voorwaarden gesteld. Zo moet jouw merknaam voldoende onderscheidend zijn. Een fietstijdschrift met de naam Fietsmagazine krijgt geen merkregistratie. 

Daarnaast is het goed te weten dat er andere eisen worden gesteld aan de product- of dienstenomschrijving dan aan een bedrijfsomschrijving bij de Kamer van Koophandel. De omschrijving bij jouw merkregistratie wordt gebaseerd op een internationaal classificatiesysteem van 45 klassen. De online registratietool beschikt over een hulpmiddel dat je hiervoor kunt gebruiken.