Handelsregister van de KvK

Het starten van een eigen bedrijf is uniq, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector?


Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) kun je zien als een enorme database waarin alle Nederlandse rechtspersonen en ondernemingen zijn opgenomen. Het register is eigendom van (en wordt beheerd door) de overheid. In Nederland is de KvK hiervoor verantwoordelijk.

Het Handelsregister staat op de website van de Kamer van Koophandel . Als jouw bedrijf is ingeschreven (daarover later meer), worden de basisgegevens openbaar gemaakt.

Openbare gegevens KvK

Als een willekeurig iemand straks zoekt op jouw handelsnaam, ziet hij dus een opsomming van:

De bedrijfsnaam.Het KvK-nummer.Het vestigingsnummer.De adresgegevens (geen telefoonnummer).

Omdat deze gegevens in principe openbaar zijn, kunnen externe partijen contact met jou opnemen voor – bijvoorbeeld – mailings en andere marketingacties.

f.a.q.

Alles over K.v.K inschrijving en advies

Elke startende ondernemer moet zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Hoe regel je dat? Hier lees je hoe je jouw bedrijf inschrijft bij de KvK.

Wanneer inschrijven bij KvK?


Richt je een nieuwe onderneming op? Zorg dan dat je jouw bedrijf uiterlijk één week nadat je gestart bent, inschrijft bij de KvK. Inschrijven vóór de startdatum is ook mogelijk.

Bij de meeste rechtsvormen doe je dit persoonlijk op een KvK-kantoor in jouw regio. Je doet er dus verstandig aan om op tijd een afspraak in te plannen.

Bestaande onderneming overnemen


Wil je een bestaande onderneming overnemen? Dan krijgt het bedrijf een nieuw KvK-nummer toegewezen.

De huidige eigenaar (van wie je de onderneming wilt overnemen) moet in dit geval eerst een speciaal formulier invullen om de overdracht mogelijk te maken. Klik hier voor  meer informatie.

Inschrijven bij KvK: zo doe je dat


Afhankelijk van de rechtsvorm kan het zijn dat een notaris de inschrijving moet regelen. Veruit de meeste starters schrijven zich in als eenmanszaak.

Hieronder zetten we stap voor stap uiteen hoe de registratie in het Handelsregister verloopt als je kiest voor deze handelsvorm.

Onderzoek voordat je je gaat registreren eerst welke rechtsvorm het best aansluit op jouw situatie en check of de  bedrijfsnaam die je op het oog hebt nog beschikbaar is.

Ga naar de KvK-website en klik op inschrijven. Hier vul je een online formulier in. Hoe uitgebreider je dit formulier invult, des te minder tijd het straks kost om de inschrijving officieel te maken. Probeer jouw antwoorden dus zo volledig en concreet mogelijk te maken.Na het versturen van het digitale formulier krijg je een overzicht te zien van KvK-kantoren waar je voor jouw inschrijving terechtkunt.

Dit moet uiterlijk één week nadat je bent begonnen met ondernemen zijn gebeurd. De inschrijving is pas definitief als je persoonlijk bent langsgegaan bij een KvK-kantoor. Zorg dus dat je hiervoor online meteen een afspraak maakt.In de bevestigingsmail die je ontvangt, staat de reden van de afspraak (in jouw geval ‘bedrijf inschrijven’), de datum en het tijdstip van de afspraak én het adres van de vestiging waar je die dag wordt verwacht. 

Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee naar de afspraak. Nadat een medewerker jouw legitimatie heeft gecontroleerd en vaststelt dat je aan de voorwaarden voldoet, wordt de onderneming officieel geregistreerd.

Je ontvangt dan ook direct een kvk-nummer.Je bijbehorende btw-id en omzetbelastingnummer volgen enkele dagen later per post, wanneer jouw gegevens zijn verwerkt door de Belastingdienst. Je hoeft de fiscus dus niet zelf op de inschrijving te attenderen, dat regelt de KvK voor jou.